Sosyal Medya

Coğrafyamız

Diyala’da Sünnilere zorunlu göç

Irak parlamentosu Diyala milletvekili Daini, İran sınırındaki Diyala eyaletinde hükümeti dış güçlerin desteklediği mezhebe dayalı zorunlu göçe sessiz kalmakla suçladı. Irak İslam Alimleri Birliği sözcüsü Musni Haris ise Irak'ta yaşananların Tahran-Washington dayanışmasını ortaya koyduğunu söyledi.



Nahida Daini, hükümete baÄŸlı olarak çalışan Halk Güçleri'nin sistematik baskıları sonucu Diyala’da demografik yapının deÄŸiÅŸime uÄŸradığını ifade etti.

Daini, bazı arkadaÅŸları ile birlikte aralarında BaÅŸbakan Haydar Ä°badi’nin de olduÄŸu bazı yetkililerle görüÅŸerek durumu aktardıklarını fakat bu konuda somut bir adım görmediklerini söyledi.

Bu iÅŸin arkasındaki dış gücün ismini söylemeyen Daini, Diyala’nın Ä°ran sınırında olduÄŸunu söylemekle yetindi. Dain’nin suçlamalarına eÅŸ zamanlı Ä°ranlı bir yetkili savaÅŸ uçaklarının IŞİD’e ait Irak’taki hedefleri vurduÄŸunu açıkladı.

ABD'yi suçladılar

Irak Ä°slam Alimleri BirliÄŸi sözcüsü Musni Haris de yaptığı açıklamada, Irak’ta yaÅŸanan mezhep kavgaları, cinayet ve demografik deÄŸiÅŸim çalışmasından ABD’yi sorumlu tuttu. Haris, ABD’nin kendini bu iÅŸin dışında göstermeye çalışmasının onu masum göstermeyeceÄŸi ifade etti.

Birlik, geçtiÄŸimiz günlerde de aralarında ABD DışiÅŸleri Bakanı'nın da bulunduÄŸu bazı yetkilileri Ä°ran’nın Irak’ın içiÅŸlerine müdahale etmesine müsaade etmekle suçlamıştı. Birlik, yapılanların uluslararası ve BM hukukuna aykırı olduÄŸunu vurgulamıştı.

Irak’ta yaÅŸananların çok açık bir ÅŸekilde Washington ile Tahran arasında bir dayanışmayı ortaya koyduÄŸunu ifade eden Irak Ä°slam Alimleri BirliÄŸi, ABD’nin ülkede suç iÅŸleyen Halk Güçleri'ne destek verdiÄŸini iddia etmiÅŸti.

Uluslararası kamuoyu ve insan hakları kuruluÅŸlarından ABD’ye baskı yapmasını isteyen birlik, yayınladığı açıklamada, ülkede ayrışmanın daha da derinleÅŸtiÄŸini, insan kaçırma faaliyetlerinin arttığı ve cinayetlerin daha da yaygın hale geldiÄŸini duyurmuÅŸtu.

Hükümet kabul etmiyor

GeçtiÄŸimiz günlerde Irak DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Said Maan ise yaptığı açıklamada, BaÄŸdat’ta yaÅŸanan insan kaçırma olaylarının Halk Güçleri tarafından yapılmadığını bunların ferdi eylemler olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Irak’ta yaÅŸanan insan kaçırma olayları Åžii Milis Güçleri'nin komutasına Ä°çiÅŸleri Bakanlığı tarafından Bedir Muhammed Kaban’ın atanmasının ardından büyük artış yaÅŸanmış ve Sünni gruplar bu konuda endiÅŸelerini dile getirmiÅŸlerdi. Bunun üzerine Irak DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Said Maan bir açıklama yapmış ve olayların hükümet ve ona baÄŸlı birimlerle alakası olmadığını açıklamıştı.

Irak'ta kaos sürüyor

Özellikle son iki yıldır ÅŸiddetin sürdüÄŸü ülkede bombalı saldırılarda bir azalma yok. Hemen her gün ülkenin farklı bir bölgesinden patlama haberi geliyor. Resmi makamlar son aylardaki bombalı eylemlerin çoÄŸundan IŞİD'in sorumlu olduÄŸu belirtiyor.

KargaÅŸa, IŞİD’in 10 Haziran’da ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diÄŸer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da ÅŸiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediÄŸi saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmiÅŸti.

Örgüt daha sonra Kürt bölgesine doÄŸru ilerlemeye baÅŸlamış ancak ABD'nin hava operasyonları verdiÄŸi destekle peÅŸmerge güçleri Musul Barajı ve Mahmur'u geri almıştı.

Binlerce Ezidi Kürt'ün kaçtığı Sincar bölgesi ise IŞİD'in kontrolünde.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.